کرمان- آلودگی هوا از راههای گوناگون می تواند آثار زیانبار درازمدت و کوتاه مدتی بر سلامت انسانها بگذارد.
 
به گزارش ایرنا و بنا به گفته کارشناسان و متخصصان سلامت و بهداشت محیط تاثیر آلودگی هوا بر افراد مختلف متفاوت است و آسیب پذیری برخی افراد در برابر آلودگی هوا بیشتر از سایرین است.
کودکان کم سن و سال و سالمندان بیشتر از دیگران از آلودگی هوا آسیب می بینند.
برخی بیماریها مانند آسم و بیماری های قلبی و ریوی در مواقع آلودگی هوا تشدید می شوند و معمولا میزان آسیبها بستگی به میزان قرار گرفتن در معرض مواد شیمیایی زیانبار دارد .
آثار کوتاه مدت آلودگی هوا شامل حساسیت چشمها ، بینی و حلق، عفونتهای دستگاه تنفسی فوقانی مانند برونشیت و ذات الریه ، سردرد ، تهوع و واکنش آلرژیک می باشد.
آلودگی هوا برای کوتاه مدت می تواند بیماری مبتلایان به آسم و آمفیزم را تشدید کند.
این پدیده در دراز مدت نیز می تواند بیماری مزمن تنفسی، سرطان ریه، بیماری قلبی و حتی آسیب به مغز، اعصاب ، کبد و کلیه ها را ایجاد کند.
تماس مداوم با آلاینده ها بر ریه کودکان تاثیر می گذارد و در سالمندان سبب تشدید بیماری می شود.
عقیم شدن مردان نیز از عوارض آلودگی هوا شناخته شده است، آلودگی هوا نه تنها باعث ازدیاد سقط جنین می شود بلکه حتی در زیبایی کودکان نیز تاثیر گذار است.
پزشکان از جمله عوامل موثر در بروز جوش صورت را آلودگی هوا می دانند.
این معضل برای بیماران دیابتی نیز مرگبار است زیرا در فرایند کنترل جریان خون در دیابتی ها اختلال ایجاد می کند.
بنا بر آمارهای موجود جهانی سالانه 5/2 میلیون نفر در دنیا در اثر آلودگی هوا جان خود را از دست می دهند که در این میان بیشترین میزان مرگ و میر ها به علت آلودگی هوا در فضاهای بسته مانند خانه است.
از این رو تهویه کافی برای کاهش آلاینده ها در محیطهای بسته مساله مهمی به شمار می رود.
مسوول واحد آموزش و پژوهش اداره کل حفاظت محیط زیست استان کرمان روز چهارشنبه در مورد پدیده آلودگی هوا به خبرنگار ایرنا گفت: آلودگی هوا به افزایش میزان گازهای سمی و ذرات ریز جامد و مایع در هوا در غلظتهایی که تهدید کننده سلامتی هستند گفته می شود.
فرشته خالقی مهمترین منابع آلودگی هوا را وسایل نقلیه، کارخانجات صنعتی، دود ناشی از آتش سوزی ، گرده های گیاهان، طوفانهای شن و ماسه روان، گرد و غبار ، فعالیت آتشفشانها و آتش سوزی جنگلها برشمرد.
وی افزود: آلودگی هوا در دراز مدت می تواند برای انسان کشنده باشد و در یک تجربه تلخ طی یک هفته آلودگی هوا در سال 1952 در شهر لندن حدود 4700 نفر فوت کردند که بیشتر آنان مبتلایان به بیماریهای قلب و ریه و افراد مسن بودند.
وی در خصوص سایر عوارض آلودگی هوا افزود: این پدیده باعث تحریک مجاری هوایی و تشدید آسم می شود و هر چه میزان ازن هوا بیشتر باشد تعداد بیشتری از افراد مبتلا به آسم می شوند.
خالقی اضافه کرد: علاوه بر آن آلودگی هوا با گاز رادون ناشی از سوخت موتورهای دیزلی و صنایع سنگین باعث سرطان ریه می شود.
کارشناسان، کودکان را بیشتر از بزرگسالان در معرض خطر آلودگی هوا می دانند.
آنان علت این امر را سرعت بیشتر تنفس کودکان و در نتیجه افزایش تماس با مواد آلوده کننده، تنفس دهانی اکثر کودکان، به سر بردن کودکان در محیط آزاد بیش از بزرگسالان بخصوص در فصول گرم و تابستان که سطح آلودگی بیشتر است و همچنین نارس بودن سیستم ایمنی و ارگانهای وابسته در کودکان بیان می کنند.
مسوول واحد آموزش و پژوهش اداره کل حفاظت محیط زیست استان کرمان در خصوص نقش گیاهان در جلوگیری از آلودگی هوا به خبرنگار ایرنا گفت: گیاهان هوا را از آلودگی گازهایی مانند فرمالدئید و بنزن پاک می کنند.
خالقی اضافه کرد: گیاهان آپارتمانی در پاک کردن هوای اطراف خود از ذرات بزرگتر و آلاینده های آپارتمانی نظیر آزبستها، حشره کش ها، دی اکسید کربن، منوکسید کربن، مواد شیمیایی حاصل از مواد شوینده، حلال ها و مایعات پاک کننده، الیاف پخش شده در هوا حاصل از پوشاک و همچنین قارچها و باکتریها موثرند.
وی افزود: امروزه توجه بیشتری به گیاهان به عنوان چاره ای برای رفع آلودگی هوا در شهرها معطوف شده است چرا که گیاهان طی فرایند فتوسنتز کربن با جذب دی اکسید کربن و تبدیل آن به اکسیژن به طور طبیعی کربن اضافی هوا را جذب می کنند.
وی اظهار داشت: برگ درختان با جذب و حفظ گرد و غبار و سایر ذرات معلق هوا تا زمان شست و شو و بارندگی مقدار گرد و غبار و سایر ذرات معلق هوا را تا 75 درصد کاهش داده و تاثیر بسزایی در بهبود کیفیت هوا دارند.
خالقی تاکید کرد: شرایط بد آب و هوایی که در مناطق شهری بسیار معمول است با افزایش تعداد درختان در فضای شهرها که به صورت تصفیه کننده های طبیعی هوا عمل می کنند بهبود خواهد یافت.
مسوول واحد آموزش و پژوهش اداره کل حفاظت محیط زیست استان کرمان اظهار داشت: به طور متوسط درختان بزرگ می توانند 2 تا 3 درصد میزان کربن هوا را کاهش دهند.
وی افزود: درختانی که به منظور ایجاد سایه در منازل کاشته شده اند می توانند 10 تا 15 درصد در هزینه خنک کردن و 4 تا 22 درصد در هزینه های تامین گرما از طریق مانع شدن در برابر جریانهای باد موثر واقع شوند.
خالقی به دیگر مزایای وجود درختان اشاره کرد و گفت: برگ درخت و گیاهان می توانند بهترین وسیله برای بهبود کیفیت هوای محیط زیست بشری باشند و حتی قادرند گازها و ذرات آلاینده را از هوا خارج کرده و مصرف انرژی را کاهش دهند .
این کارشناس مسایل زیست محیطی با تاکید بر اینکه تنفس هوای سالم حق طبیعی همه مردم است ، پیاده روی و استفاده از دوچرخه را برای داشتن هوایی سالم و پاکیزه توصیه کرد.
از 26 دی تا اول بهمن ماه به عنوان هفته هوای پاک نامگذاری شده است. ک/4
657/2624

انتهای خبر / خبرگزاری جمهوری اسلامی (ایرنا) / کد خبر 906558